Mamma´s senaste blogg är daterad den 31 Mars 2007;

En seger!!

Det finns bra dagar i fängelset. Det är sådana dagar man kan koppla bort tvånget och de låsta dörrarna. Jag har haft två sådana dagar. Det känns fantastiskt och är som balsam för själen.

I Fredags fick jag beskedet att den förhöjda säkerhetsrisken är borttagen för min del. Så till veckan får jag gå med resten av avdelningen på utearbete. Jag glädjer mig mycket. Jag har nu befunnit mig sysslolös från dagligt arbete i över ett år. Det tär på tålamodet. Det känns som en befrielse att veta att de tomma, innehållslösa dagarna är slut.

Det här beslutet innebar en annan seger för mig också. För drygt en vecka sedan skrev jag ett brev till säkerhetsavdelningen där jag överklagade deras beslut. I brevet argumenterade jag för det orimliga i deras beslut, då jag inte kan se något påtagligt för att jag skulle vara en större säkerhetsrisk än normalfångar. Men mest av allt ifrågasatte jag den rättslöshet jag utsattes för. De vägrade nämligen att ge mig en orsak till sitt beslut. Vilket innebär att man blir helt chanslös när det gäller att försvara sig mot orättfärdiga beslut.

I samma ärende tog jag kontakt med min advokat, som lovade att ta kontakt med säkerhetschefen för att få grunder till beslutet. Nåväl, bland mina medfångar fanns två grupperingar. En liten grupp som tyckte att det var bra att jag tog strid och att även om de har kriminalvårdsreglerna på sin sida, var det bra att jag ifrågasatte ledningens och säkerhetsavdelningens beslut och brist på morivering till beslutet. Så fanns det en grupp medfångar som lite irriterat (och spydigt) tyckte att jag kunde lägga ner all klagan och ”kamp” eftersom man ändå aldrig får rätt. De tyckte att jag skulle acceptera, för, som de sa, inte gå in i väggen.

Men jag vann!! De har släppt på ett orättfärdigt beslut. Förmodligen får jag aldrig veta på vilka grunder beslutet vilar. Det måste jag nog acceptera. Men de var tvungen att häva beslutet. Det känns bra. Det känns kanske lite extra fint för att tonen hos dem som tyckte jag kämpade i onödan var lite spydig! Det är klart man måste kämpa om man är övertygad om att man har rätt. Eller hur?

”Bara döda fiskar simmar med strömmen”

Annonser