Mamma´s senaste blogg är daterad Hinseberg Tisdagen den 13 Mars 2007;

ÅTERFALL.

Det är stora omflyttningar här och det känns tråkigt.

När man sitter inne så får man en rad sambos vare sig man vill eller inte. Faktum är att på en avdelning bor man ihop med ett antal medfångar. Naturligtvis kommer man varandra nära. Vi bor ju ihop, delar vardag, mat, samtalsämnen, besvikelser och glädjeämnen.

Ibland känns det som om en hel arme´har passerat mig. Det var stor genomgång av människor på häktet och på Riksen. Jag hade förhoppningar att här på slottet skulle gruppen bli mer stabil. Så blev det inte.

På en avdelning med sju fångar, flyttas nu fyra stycken. Som jag tidigare sagt är ju det här en behandlingsavdelning. Dagarna innan jag och en annan fånge flyttade hit så kokade tjejerna mäsk. Vakterna ska övervaka när vi får in jäst för att baka, men så skedde inte den här gången. Nåväl, mäsk sattes och mäsk dracks. Någon vecka efter ”festen” har någon skvallrat. Tre av kvinnorna påstår att de inte deltagit och får flytta mot sitt nekande för att de är oärliga. Två av kvinnorna har erkänt. Men tydligen finns det skillnader för en får stanna för att hon varit ärlig. Den andra kvinnan är redan sänd till Ystad.

Ja, det är fängelse och det är behandling. Ett återfall på utsidan skulle förmodligen gett en ny möjlighet att fortsätta behandlingen. I ett fängelse gäller nolltolerans.

Det är kvinnor som på kort tid ändå kommit nära mig. Jag tycker mest att det är synd att de offrade behandling för ett ganska misslyckat återfall. Men i det ligger väl ändå missbrukarens dilemma att när ruset finns där är det svårt att säga nej och konsekvenserna är inte det som alltid förmår att stoppa återfallet.

En del av de här kvinnorna hade trots allt kommit långt i sin behandling. Saker de plågats av hade med mycket smärta ”lyfts fram i ljuset”. Nu blir de inlåst på en vanlig avdelning där de varken kan få behandlingsterapeuter eller gå på möten för att aktivt arbeta med sina känslor. Jag vet att det skrämmer någon. Det gör ont att se. Och jag undrar om inte Kriminalvården återigen slänger ut barnet med badvattnet.

Annonser