Mammas senaste blogg är daterad den 12/1-07;

Sitter och tänker på de orättvisor som finns inom Kriminalvården. Det jag funderar mest på är orättvisorna mellan kvinnliga och manliga fångar.

Här på Riksmottagningen passerar alla de kvinnor som är dömda till två år eller mer. Jämför det med männen som inte behöver utredas på Riksmottagningen förrän de är dömda till fyra år eller mer. Man kan ju undra om kvinnor anses farligare än män och därför måste utredas speciellt även vid kortare strafftid?

Dessutom har vi inte mycket att välja på när vi väl ska placeras. Det finns fem anstalter för kvinnor, varav endast en öppen anstalt. De med största säkerhet är Ystad och Hinseberg. Där hamnar de flesta kvinnorna som sitter på Riksmottagningen. Vilken närhetsprincip gäller då om man kommer från Kiruna? Det är illa nog eller långt värre även om man bara kommer från Stockholm. Dessutom, visste ni att besökstiden på Hinseberg är halverade jämfört med besökstiderna på Kumla? På Kumla är besökstiderna sex timmar. Här på Hinseberg är det 2 ½ timme. En orättvisa som inte har några som helst rimliga förklaringar. Hinseberg är nybyggt så då borde rätt antal besöksrum ha kunnat planerats. Så brist på besöksrum duger inte som förklaring.

Nog är det illa att ett land som skryter med sin jämlikhet behandlar sina kvinnliga fångar så ojämnlikt. Är det för att vi inte bråkar? Sitter jämnlikheten så löst i Sverige?

Annonser