Mammas senaste blogg är daterad på Trettondagen, 7/1-07;

Att leva här är som att vara utanför ett system som jag samtidigt tvingas leva i.

Här tvingas man delta på andras villkor som inte är ens egna. Det ges sällan eller aldrig förklaringar till vad som sker eller till vad som inte sker.

Igår ställdes ett besök in för min medfånge. Det var hennes man och deras 11-åriga dotter som skulle komma på besök. Det var första besöket dottern skulle ha med sin mamma på sex månader. Besöket ställdes in på grund av säkerhetsskäl. Något hade hänt på anstalten så alla besök var inställda. Telefonerna var avstängda för alla utgående samtal från fångarna. Så hon kunde inte ens ringa och förklara för mannen och dottern. Hon fick veta att personalen ringt och avbokat besöket med dem. Hon var rädd att mannen och dottern skulle missförstå och tro att det var hon som hade gjort något så att det var på grund av henne besöket var stoppat. Hon var mycket ledsen.

Förutom att all kontakt med yttervärlden stoppades, förändrades många av våra rutiner och extra-personal hade kallats in. Vi frågade om orsaken, men fick inga svar. Några började paranoit gå igenom om de sagt och gjort något som kunde ha misstolkats och var orsaken till den höjda säkerhetsnivån…

Ja, vi lever i ett system sär vi är helt utanför. Inte nog med att vi tvingas leva med de normer och regler vi inte alls kan påverka. Normerna och reglerna kan förändras omedelbart utan att vi får en vettig förklaring till orsakerna. En dag är bara en eller annan rutin förändrad och när vi frågar om orsaken får vi bara tystnad som svar. Saker som har varit tillåtna förbjuds. Vi kan inte se att det tillåtna har missbrukats, men det är ändå borttaget. Konsekvens eller orsak och verkan blir för oss aldrig uppenbart. Det är svårt att se sig själv på allvar, att se en möjlighet till förändringar eller få en förståelse till sin egen tillvaro när ens eget deltagande och förutsättningar till livsrum aldrig efterfrågas.

Idag blev rutinerna återförda till det normala, men det finns fortfarande extra-inkallad personal. Och vi, ja, vi fångar vet fortfarande inte orsakerna…

Annonser